En önemli varlığımız beynimizdir. Ne yazık ki ona gereken önemi vermiyor, sağlığını korumak için yeterli egzersizler yaptırmıyoruz. Düşünme, karar verme ve problem çözme yeteneklerimizi geliştirmek için merak etmeli, sorular sormalı ve cevaplar aramalıyız.
Bu kitap, Emrehan Halıcı'nın 25 yıldır Bilim ve Teknik Dergisi'nde yayınladığı zekâ, matematik ve mantık soruları içinden seçtiği 200 sorudan oluşuyor.
Okulda, işte, tatilde sürekli ilgilenebileceğiniz ve başkalarıyla da paylaşabileceğiniz 200 soru.
Düşünün, çözün, paylaşın...
Önsöz
Konya Maarif Koleji'ndeki öğrencilik yıllarımda tanıştığım Bilim Teknik Dergisi, dünyaya ve olaylara bakış biçimimin oluşmasında en temel kılavuzlardan biri olmuştur.
Kısaca "merak etmek, sorgulamak, araştırmak" olarak özetleyebileceğim bu öğreti, hayatımın sonraki
bütün evrelerinde bana yol göstermeye devam etmiştir.
Ne mutlu ki, Bilim ve Teknik'ten bir "okur" olarak aldığım bu manevi hazineyi kısa sürede bir "yazar" olarak diğer okurlarla paylaşma fırsatına kavuştum. Bana bu fırsatı 1978 yılında ODTÜ öğrencisi iken tanıyan Nüvit Osmay'ı ve o yıllarda sayfayı birlikte hazırladığımız Selçuk Alsan'ı rahmetle anıyorum.
Bu kitaptaki 200 soru, "Düşünme Kutusu" ve "Zekasayar" adlarıyla başlayan ve bugün de "Zeka Oyunları" adıyla devam eden köşemdeki sorular arasından seçilmiştir.
Soruların bir kısmı, dünyadaki benzer kitap, dergi ve elektronik ortamda rastlanan soruların uyarlamaları, bir kısmı ise orijinal üretimimdir. 25 yıldır devam eden bu uğraşımda yararlandığım ve etkilendiğim isimler olarak Sam Loyd, Henry Ernest Dudeney, Lewis Carroll, Martin Gardner, Charles W. Trigg, Raymond Smullyan, James F. Hurley, H.Steinhaus, Douglas R. Hofstadter, lan Stewart, Scot Morris, Michael Stueben, Ed Pegg Jr., John Horton Conway, J. Hunter, Stephen Ainley, J. Clessa, George J. Summers, Donald E. Knuth, Gyles Brandreth, Scott Kim, Frederick Mosteller, Pierre Berloquin ve Michael Holt'u saygıyla belirtmek isterim.
Hayatı anlamak ve ona anlam katmak için sorular çok önemlidir.
Soruları ve sorunları çözmek üzere, "daha iyi, daha doğru, daha güzel" hedefini benimseyen ve daha iyi düşünen insanların çoğalması umuduyla...
Emrehan Halıcı
Ankara, Nisan 2004
Emrehan Halıcı
1956 yılında Konya'da doğan Emrehan Halıcı, Konya Maarif Koleji mezunudur. Lisans ve Lisansüstü eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde tamamlamış ve aynı üniversitede bir süre asistanlık yaptıktan sonra, Halıcı Şirketler Grubu'nu kurmuştur. Orta Doğu Teknik Üniversitesi içinde yer alan ODTÜ-HALICI Yazılımevi ülkemizin ilk Teknopark yatırımıdır.
Yurtiçinde ve yurtdışında bilgisayar konusunda birçok proje gerçekleştiren ve çeşitli ödüller alan Emrehan Halıcı, ilk Türk Bilgisayarının üretiminde de yazılım sorumlusu olarak görev almıştır. Müziğe özel ilgi duyan Halıcı, Bilgisayar Destekli Müzik teknolojisinin yurdumuzda tanınması ve yaygınlaşmasında ülkemizin öncülerinden olup, onbir yıldır "Halıcı-midi Bilgisayarla Beste Yarışması"nı düzenlemektedir.
Satrancın devlete bağlanmasında aktif rol oynayan Emrehan Halıcı, 1992 yılında Federasyon Başkanı olmuş, 1999 yılına kadar bu görevini sürdürmüştür. 1994 yılında Dünya Satranç Federasyonu Merkez Kurul Üyeliğine seçilen Halıcı, 1998 yılında yapılan seçimlerde de Dünya Satranç Federasyonu Asbaşkanlığı'na seçilmiş ve 4 yıl bu görevini sürdürmüştür.
18 Nisan 1999 seçimlerinde Konya Milletvekili seçilen Emrehan Halıcı, DSP Grup Başkanvekilliği görevini yürütmüştür.
Bilgi ve zekaya dayalı etkinliklere yoğun ilgi gösteren Halıcı'nın matematik, zeka ve satranç ile ilgili yurtiçi ve yurtdışında pekçok makalesi ve problemleri bulunmaktadır. Ülkemizin önde gelen gazete ve dergilerinde zeka soruları hazırlayan Halıcı, 1978 yılından beri TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nde köşe yazarlığı yapmaktadır.
Uluslararası Mensa topluluğunun üyesi olan Emrehan Halıcı, Türkiye Zeka Vakfı'nın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı'dır.
|